Een greep uit wat lichamelijke signalen tijdens de overgang 

De overgang is een volkomen natuurlijk proces, waarbij wordt gezocht naar een nieuw evenwicht. Dat gaat gepaard met lichamelijke ongemakken. Een paar punten er uit gelicht:  

Opvliegers

Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van hitte. Dit kan samengaan met transpireren, een versnelde hartslag, tintelingen, misselijkheid en zware en vermoeide ledematen. Gezicht, hals en borst kleuren meestal rood. De duur van een opvlieger en het aantal per dag/nacht kan per persoon sterk verschillen.

Innerlijke onrust

Veranderingen gaan vaak gepaard met hevige emoties. Zo ook de veranderingen in de overgang. Gevoelens van eenzaamheid, neerslachtigheid, huilbuien en prikkelbaarheid komen vaak voor. Natuurlijk spelen hormonen daarbij een rol. Maar bepaalde gebeurtenissen in deze levensfase, zoals kinderen die het huis uit gaan, een volgende stap in je privé of werkend leven, zijn ook ingrijpend. 

Slaap

Je slaappatroon kan veranderen in de overgang. Vooral als je last hebt van opvliegers en transpiratie kan dat je nachtrust behoorlijk verstoren. Daarnaast kunnen ook emotionele kwesties ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Overigens is het ook zo dat de behoefte aan slaap afneemt als je ouder wordt.

Bloeddruk

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben over het algemeen minder last van een hoge bloeddruk dan mannen. Dat heeft onder andere te maken met de menstruatie. De maandelijkse bloeding is immers een soort 'aderlating'. Als de menopauze intreedt, verdwijnt deze 'aderlating' en kan de bloeddruk gaan stijgen. Wanneer je goed op je voeding let, zullen er minder problemen optreden.

Osteoporose

Ongeveer 20 procent van de vrouwen krijgt in de overgang te maken met osteoporose of botontkalking. Je verliest dan botmineralen, en je botdichtheid en -sterkte nemen af. Botweefsel wordt tijdens je hele leven steeds weer opgebouwd en afgebroken, maar na je 45ste levensjaar begint de definitieve afbraak. Dat proces gaat nog sneller tijdens de overgang.

Door de afname van oestrogeen verliezen vrouwen in de overgang in enkele jaren tijd zo'n 10 tot 20 procent botmassa. Dat zorgt ervoor dat de botten op latere leeftijd gemakkelijker breken. Het is dus belangrijk calciumrijk voedsel te eten, regelmatig te bewegen en vooral niet te roken. Ook een speciaal voedingssupplement en/of extra calciuminname kan latere problemen voorkomen. Vrouwen die heel vroeg in de overgang zijn gekomen, lopen een verhoogde kans op botontkalking.

Gewicht

Veel vrouwen komen enkele kilo's aan tijdens de overgang. Dat heeft meer te maken met het ouder worden dan met de overgang. Mannen worden namelijk ook zwaarder rond deze leeftijd. Een verklaring is dat de stofwisseling langzamer gaat, terwijl het eetpatroon meestal niet verandert. Aandacht voor gezonde, volwaardige voeding is dan ook op z'n plaats. Het blijft echter de vraag of een paar extra kilootjes zoveel kwaad kunnen. Zeker als je bedenkt dat het vetweefsel na de menopauze de taak van de eierstokken gedeeltelijk overneemt en oestrogenen gaat aanmaken.