accenten veranderen

Levensfases geven kleur

Een mens maakt verschillende levensfasen mee. Als jong kind maak je ontwikkelsprongen met een nee-fase en angst voor verlating. Als puber krijg je te maken met de hormoon- en geslachtsontwikkeling wat de puberteit tot een moeilijke periode maakt. Als jong volwassenen kennen we de crisis van de 30er als die zich afvraagt of “dit alles is” of een eerste burn-out te pakken heeft.

De overgang

En dan rond je 40ste beginnen je psyche en lichaam zich weer te roeren. Dit keer omdat het lichaam ouder wordt, de eerste gebreken aan het licht komen en we geconfronteerd worden met de eindigheid van ons leven. We zijn “over de helft” of misschien wel verder en wat gaan we doen met de ons resterende jaren? Tot dan toe hebben we daar nog niet zo over nagedacht.

Zorgbehoefte in een ander jasje

Ook neemt de natuurlijke vrouwelijke zorgbehoefte af waardoor vrouwen in een fase komen waarin ze qua interesses en gevoel ten opzichte van hun relatie en gezin veranderen. Dit in combinatie met opgroeiende kinderen of pubers kan best zwaar zijn.

Mantelzorg

Puntje van aandacht is dat in deze fase ook een appel gedaan wordt op mantelzorgen: 59% van de mantelzorgers in Nederland is vrouw en 45% van de mantelzorgers is tussen de 45 en 65 jaar. Samen met jou kijken we hoe je de balans behoudt tussen jezelf, je gezin, je werk en de ander.

Relatie

Zoals alles komt ook je relatie op een weegschaal te liggen. Ook hier heeft de overgang nut. De disbalans kun je gebruiken om opnieuw uit te vinden wat belangrijk is voor jou, je partner, je gezin en de toekomst.

Vrouw in Focus is er voor jou en je partner!

Werk

succes


llustratief hier voor is onderstaand stukje.

Druk, druk, druk.....
Uit: "De overgang als bron van kracht" van Dr. Christiane Northrup

Papa en mama waren televisie aan het kijken toen mama zei: 'Ik ben moe en het is laat. Ik denk dat ik maar eens naar bed ga.' Ze ging naar de keuken om brood te smeren voor de volgende dag. Ze waste de chipsschaaltjes af, ze haalde het vlees uit de vriezer voor het avondmaal van de dag erna, ze controleerde het broodbeleg, ze vulde de suikerpot, ze dekte de tafel voor het ontbijt en zette de koffie vast klaar. Daarna stopte ze natte was in de droger, vulde ze de wasmachine, streek een overhemd en zette een knoop aan. Ze raapte de krant van de vloer op, ruimde het speelgoed van de tafel op en legde het kussen op de bank recht . Ze gaf de planten water, maakte de prullenbak leeg en hing een handdoek op het rek. Ze gaapte, rekte zich uit en liep naar boven. Ze stopte bij haar bureau en schreef een briefje voor de juf, ze stopte geld in een envelop voor het schoolreisje en trok een leerboek onder een stoel vandaan. Ze schreef een verjaardagskaart voor haar vriendin, plakte er een postzegel op en schreef een krabbeltje voor de kruidenier. Ze legde de briefjes naast haar tasje. Daarna smeerde mama haar gezicht in, ze poetste haar tanden, ze floste en knipte haar nagels. Manlief riep: "Ik dacht dat je naar bed ging?". "Ja, bijna," zei ze. Ze zette wat water neer voor de hond en liet de kat naar buiten, daarna controleerde ze de deuren. Ze keek even bij alle kinderen, deed een lampje uit, hing schone kleren op, gooide een paar vuile sokken in de wasmand en praatte nog even met de oudste over zijn huiswerk. In de slaapkamer zette ze de wekker, ze legde kleren neer voor de volgende dag en ruimde het schoenenrek op. Ze voegde nog drie dingen toe aan haar 'doe-lijstje' voor de volgende dag. Ongeveer op dat tijdstip deed manlief de tv uit en zei tegen niemand in het bijzonder: "Ik ga naar bed." En hij ging!